19. september 2020

Repræsentanter fra Udenrigsministeriet og medlemmer af Folketinget lovede at arbejde med kolleger i EU inden for rammer til frihandelsaftalen mellem EU og Vietnam (EVFTA), til forbedring af menneskerettighedsforholdene i Vietnam, under et møde med repræsentanter fra Broderskabet for Demokrati, Dansk Missionsråd, Støttegruppe for Menneskerettigheder i Vietnam i Danmark, og Viet Tan.

Advokat Nguyen Van Dai, Formand For Broderskabet for Demokrati; hr. Filip Buff Pedersen, repræsentant for Dansk Missionsråd; Huynh Huu Tri, repræsentant for Støttegruppe for Menneskerettigheder i Vietnam i Danmark; og fr. Helena Huong Nguyen, repræsentant for Viet Tan i Danmark, havde et møde med repræsentanter fra Udenrigsministeriet og Folketinget den 17. september.

Møde med repræsentanter fra Udenrigsministeriet

Til stede fra Udenrigsministeriet var hr. Michael Suhr, Ambassadør og særlig repræsentant for religions- og trosfrihed; Fru Mette Strand Gjerløff, teamleder for Syd- og Sydøstasien, Oceanien og Afghanistan; og Hr. Bjarke Brix Olsen, chef for Asien, Latinamerika og Oceanien kontor.

På Folketingets side var der Daniel Toft Jakobsen (S), medlem både af Udenrigsudvalget og Folketingets Tværpolitisk netværk for tros og religionsfrihed (TORF); og Morten Messerschmidt (DF) medlem af Kirkeudvalget.

Møde med repræsentanter fra Folketinget

Under begge møder præsenterede Helena Huong Nguyen og advokat Nguyen Van Dai kort om menneskerettigheds- og religionsfrihedssituationen i Vietnam før og efter EU-parlamentet ratificerede frihandelsaftalen mellem EU og Vietnam. Det blev understreget, at på trods af den vietnamesiske regerings løfter og forpligtelser over for det internationale om forbedring af menneskerettighederne, er menneskerettighedskrænkelser af den vietnamesiske regering blevet forværret over tid. Konkret overtrådte de vietnamesiske myndigheder følgende fire grundlæggende grupper af rettigheder:

  1. Ytrings- og pressefrihed: Vietnamesiske myndigheder arresterede journalisten Pham Chi Dung i november 2019. I maj blev yderligere to medlemmer af Foreningen af uafhængige journalister arresteret, Nguyen Tuong Thuy og Le Huu Minh Tuan. Derudover er snesevis af mennesker, der bruger Facebook til at udtrykke kritiske synspunkter, arresteret og retsforfulgt i retten.
  2. Forsamlingsfrihed: Den vietnamesiske regering arresterede otte medlemmer af Hien Phap-gruppen (forfatningsgruppen), medlemmer af Broderskabet for Demokrati, medlemmer af Viet Tan og medlemmer af adskillige andre organisationer.
  3. Jordrettigheder: Om morgenen den 9. januar 2020 sendte de vietnamesiske kommunistiske myndigheder 3000 væbnede politistyrker til razzia på Hoanh landsbyen i Dong Tam-kommunen, My Duc distriktet, Hanoi i et forsøg på at beslaglægge jord til et militært anlæg. Under dette angreb dræbte myndighederne den 84-årige Le Dinh Kinh, sårede 2 andre mennesker alvorligt og tilbageholdte 29 mennesker. Det blev meddelt tre dræbte betjente uden yderliggere redegørelser. I en “lommeformat” retssag blev 29 landsbyboere i Dong Tam dømt til hårde straf, hvoraf 2 blev dømt til døden, og den ene blev dømt til livstid i fængsel.
  4. Religionsfrihed: Hanoi skaber stadig vanskeligheder og forhindrer religiøse aktiviteter for uafhængige protestantiske kirker i det centrale højland, og for nyligt ved at bruge vold til at berøve den katolske kirkes Thien An-kloster. Myndighederne bestak og pressede den katolske kirke til at forflytte eller pensionere præster, der turde at udtrykke kritiske synspunkter og meninger om det kommunistiske styre.

Repræsentanter fra organisationerne overrakte også repræsentanterne fra Udenrigsministeriet og Folketinget dokumentationer og vidnesbyrd om forfølgelsen af ​​The United Buddhist Sangha of Vietnam (UBSV), medlemmer af The Interfaith Council of Vietnam, jord beslaglæggelsen af ​​Thien An Kloster og Dong Tam-hændelsen i Hanoi. Under disse møder blev det også foreslået en række konkrete handlingsforslag til Udenrigsministeriet og Folketinget. 

Repræsentanter fra Udenrigsministeriet og Folketinget udtrykte bekymring, og stillede mange spørgsmål for bedre at forstå menneskerettighedsovertrædelser og bad organisationerne regelmæssigt om at opdatere dem om menneskerettigheds status i Vietnam.

I dialog med repræsentanter fra Udenrigsministeriet

Repræsentanter fra Folketinget og Udenrigsministeriet lovede at koordinere med kolleger i EU for at anmode de vietnamesiske myndigheder om at overholde de forpligtelser, der blev givet under EVFTA-rammen. Samtidig vil de koordinere med internationale NGO’er og støtte civilsamfundsorganisationer i Vietnam for at fremme forbedring af menneskerettighedsforholdene i Vietnam.

The news article in English:
https://viettan.org/en/denmark-is-committed-to-work-with-the-eu-to-improve-human-rights-conditions-in-vietnam-under-the-evfta-framework/

Bản tin Tiếng Việt:
https://viettan.org/dan-mach-cam-ket-phoi-hop-voi-eu-thuc-day-cai-thien-nhan-quyen-tai-viet-nam-trong-khuon-kho-evfta/